svenska.yle.fiSolarplexus
Solarplexus
Solarplexus
FST5 webbsidor A-Ö | FST5 Programguide | Information om FST5 | Digital-TV | Kontakta FST5 | YLE Programtablå
Gå till första sidan

Sök i Solarplexus
  RYGGEN - På ONT OCH GOTT 
Studiodiskussion om ryggont | Ryggen - på ont och gott | Fyra ryggspecialister och deras behandlingsmetoder | Intressanta länkar |
Jukka-Pekka Kouri (YLE/Solarplexus)Studiodiskussion om ryggont
Överläkaren och fysiatern Jukka Pekka Kouri på Orton (f.d. Invalidstiftelsen i Helsingfors) är djupt bekymrad över våra dåliga ryggar. Ryggskott, diskbråck och ischias är allt vanligare problem hos dagens finländare och rygg- och nackproblem drabbar 75 % av befolkningen i något skede av livet.
I allmänhet tar man inte problemen på allvar innan de blivit så stora att de förhindrar det dagliga livet.
-Måste man verkligen krypa omkring på golvet för att det gör så ont,
innan man inser att något måste göras, undrar Kouri.

Operationer
Hos oss försöker ortopederna lösa problemen genom att ta till kniven. Men det är verkligen inte alls självklart att lösningen ligger i kirurgens händer då det gäller t.ex. diskbråck, säger Jukka-Pekka Kouri. -Titta på vårt västra grannland Sverige, säger han. -Där opererar man 2,5 g mer sällan än hos oss. Och 4 gånger mer sällan i England!
Där satsar man mycket mer på mobilisering och manipulering. Och kostnaderna är lägre.

-Dessutom, tillägger han, så är nyttan av en operation entydigt dokumenterad. Tvärtom visar undersökningar att en operation förorsakar sammanväxningar, som ger patienten problem i fortsättningen. För att inte tala om vad två operationer ger!
På tio års sikt är det inte längre någon skillnad mellan en opererad och en ickeopererad patient.
Den största nyttan av en operation syns ett år efteråt, då den opererade patienten har mindre smärtor än den icke opererade.

Undantaget
Diskbråck behöver inte opereras om inte patienten har mycket allvarliga neurologiska problem, säger Kouri. Och neurologiska problem innebär att man inte kan gå för att benen inte bär eller får förlamningssymtom .
Man får urineringsproblem och svårigheter att tömma tarmen.
Om man får sådana symptom är det bråttom. Då borde man ligga på operationsbordet inom några få timmar. Lyckligtvis finns det bara några få sådana fall per år, säger J-P Kouri.

Vila och sängläge katastrof för ryggpatient
Ännu för 20 år sedan ordinerades en ryggpatient sängläge och vila. Rena katastrofen, säger Jukka-Pekka Kouri. Musklerna blev givetvis svagare och syretillförseln till diskerna minskade. I dag skall en ryggpatient röra sig så mycket som möjligt. Därför är det viktigt att ta smärtstillande medel, i form av en kur. Patienten borde också så fort som möjligt ta itu med ett träningsprogram, för att undvika nya ryggproblem i framtiden. ( Se Träningsprogram)

Carita Estlander-Kortman, ryggpatient
Carita Estlander-Kortman
Carita konstaterades i 12-13-årsåldern lida av skolios, en ryggsjukdom där ryggraden växer snett. Även om hon ofta hade ont i ryggen och drabbades av ryggskott så var hennes symtom ändå så lindriga att operation inte var nödvändig. Men eftersom Carita var tonåring, så var hon inte intresserad av att träna ryggmusklerna. Hållningen var dålig och hon såg - enligt egen utsago - ut som skämtfiguren Kronblom med huvudet framskjutet och axlarna uppdragna.
I vuxen ålder blev ryggsmärtorna så kraftiga att hon slutligen tvingades göra något åt saken. Sedan tio år tillbaka går Carita en gång i veckan på LHT- sal, (en medicinsk träningsterapi) där en fysioterapeut har gjort upp ett träningsprogram utgående från just Caritas behov. Fysioterapeuten följer med medan Carita tränar och talar om hur rörelsen lyckas, rättar till då det går fel, och berömmer då det går rätt.
Träningsterapin har hjälpt och i dag har Carita nästan aldrig ont i ryggen. Stressrelaterad muskelspänning i skuldrorna kan slå till ibland, men ett besök i träningssalen löser problemet på nolltid.


THERAPY MASTER– träningsprogram
TherapymasterTherapymaster är en alldeles ny träningsform i Finland, men allmänt använd bl.a. i upphovslandet Norge, där utrustning numera finns på varje hälsocentral.
Träningsprogrammet används också av de norska skidåkarna.
Förklaring till deras goda resultat?

Metoden går ut på att patienten ”hänger” i en sele, som är fäst i en anläggning i taket. Armar, ben, huvud osv. placeras i selen och patienten börjar gymnastisera och röra sig enligt ett givet mönster i sin upphängda ställning.
Detta ger dubbel nytta. Dels kan upplevelsen av smärta minskas, dels kan patienten på egen hand göra de rörelser, som en manipulationsterapeut annars skulle göra. Man kan m.a.o. själv mobilisera sina muskler.

Det viktigaste är att få de djupa magmusklerna i skick, säger Jukka-Pekka Kouri. Om de är vältränade, som brukar man inte ha ryggproblem.

Redaktör: Melita Tulikoura

Till början av sidan
Ryggen - på ont och gott
14.04.2003

75 % av alla finländare lider i något skede i livet av ryggproblem. I dag är ca 800.000 inne i ett akut skede, av dem 250.000 allvarligt. Att detta är ett stort nationellt problem ser vi bl.a. i det höga antalet förtidspensioneringar och sjukfrånvarotimmar. Enligt en tjänsteman på Folkpensionsanstalten är omkostnaderna (inofficiella siffror) för ryggproblem ca 5 miljoner euro årligen.
Varför så här mycket? Finns det felkalkyleringar någonstans? Är det något vi missat inom vården?


Till början av sidan
Robert von Weissenberg (YLE/Solarplexus)Fyra ryggspecialister och deras behandlingsmetoder

Osteopati
Är den äldsta bland manipulationsmetoderna. Manipulering innebär att man med en snabb rörelse återställer en led eller en kotas rörlighet.

Rytm är en viktig del av osteopatin. Det är frågan om en manuell behandling för att normalisera den störda rörligheten, där det i regel behövs mycket lite kraft.

Osteopatisk behandling är en slags justering av kroppen. Aktivering av människans självreglerande och självläkande kraft.

Behandlingen löser upp låsningar och stabiliserar leder och muskler. En normalisering sker av blod och lymfa cirkulationen samt nervernas informationsflöde.

Behandlingsgångens längd är ca 45 minuter.

Utbildning: 6 år inkl. praktik.

Robert von Weissenberg, osteopat, Sjundeå

Tidsbeställning: 09-2562 199


Shiatsushiatsu
I shiatsumassagen strävar man efter att öppna energibanorna eller meridianerna i kroppen. Det här är ett sätt att balansera energierna i det olika kroppsorganen. Energins fria och tillräckliga flöde är ett vilkor för hälsan och livskraften. Störningar och stagnationer i energikanalerna tar sig i uttryck som olika akuta och kroniska symtom och besvär i vårt fysiska och psykiska tillstånd.

I behandlingen ligger klienten på en madrass på golvet med kläderna på. Meridianerna stimuleras genom tryck av tummar, fingrar och handflator. Behandlingen är avslappnande och avstressande.

Shiatsu lämpar sej för hela familjen.

Behandlingsgångens längd är 60-90 minuter.

Nina Mannila-Fröberg, shiatsumassör, Ekenäs

Tidsbeställning: 040-5950 342


Kiropraktik
Max Wikström
En behandling av kroppens leder, ryggrad och därtill hörande vävnader för att förbättra kotornas inbördes rörlighet.

Under det första besöket diskuterar kiropraktorn genomgående med patienten för att kartlägga hälsotillståndet. Blodprov, röntgenbilder och annan medicinsk information undersökes.
I behandlingen korrigeras ryggens funktionella störningar genom manipulering.

Behandlingsgångens längd är 20 minuter. Det första besöket dock längre.

Den 4-5 åriga utbildningen sker bl.a. i Danmark, England och USA. Kiropraktorer med tilläggsbokstäverna D.C. har en utbildning på universitetsnivå.

Max Wikström D.C. kiropraktor, Helsingfors, Ekenäs

Tidsbeställning: 09-5626 266, Ruoholahden Kiropraktikkokeskus


OMT terapi
omt-terapi
Ortopedisk manuell terapi är ett specialistområde inom sjukgymnastiken där man arbetar med undersökning, behandling och förebyggande av smärta i rygg, leder, muskler och nerver.

Behandlingen kan bestå av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande åtgärder som mjukdelsbehandling, muskeltöjning, mobilisering, manipulation och stabiliseringsträning av leder och kotor.

Åtgärder kan i akuta skeden vara specifikt riktade till enskild led eller symtomgivande struktur.

Behandlingsgångens längd ca 40 minuter

Utbildning: grundutbildning – fysioterapeut, därtill OMT utbildning 3-4 år.

Maria Henriksson, OMT-terapeut, Sjundeå, Ekenäs

Tidsbeställning: 019-2120 700 (Medec, Ekenäs), 09-2606 0542 (Sjundeå Rehab Center)


redaktör: Kim Svennblad

Till början av sidan
Intressanta länkar
» Selkäklinikka
» Invalidstiftelsen (Jukka-Pekka Kouri)
» Rehabilitering Orton
» Mitä on osteopatia?
» Osteopatiaa selkäkipuun
» Luontaislääketieteeninstituutti Kairon/ Koulutus
» Lääkärikeskus/osteopatia
» OMT Finland
» OMT information
» Suomen kiropraktikkoliitto
» Finlands Kiropraktorcenter/ Suomen kiropraktikkokeskus
» Omahuone
» Kivuton selkä
» NetDoktor
» Privata anstalter för fysikalisk undersökning och behandling (bl.a. ME-fysiotiimi Oy, där inslaget var filmat)
» Kunto&Terveys
» Kipupotilasyhdistys ry.
» Kipu.net
» Studera osteopati på Stadia


Till början av sidan